هرم پرورش، تعداد کمی از پرورش دهندگان جوجههای گوشتی حجم عظیمی از جوجههای گوشتی را تولید میکنند.
فرآیند تولید گوشت مرغ، همانطور که در این تصویر نشان داده شده، یک چرخه و هرم پیچیده و زمانبر را طی میکند که با انتخاب دقیق و بهبود ژنتیکی نژادهای خالص (مرغ لاین) آغاز شده و در طی حدود پنج سال و از طریق نسلهای مرغ اجداد و گله مرغ مادر، به تولید انبوه جوجههای گوشتی منتهی میشود؛ این جوجهها پس از پرورش و فرآوری، در نهایت به دست مصرفکنندگان میرسند. نکته حائز اهمیت، افزایش کارایی مرغهای مادر در طول زمان و تأثیر چشمگیر انتخابهای درست در هر مرحله است، بهطوریکه حتی یک اشتباه کوچک در انتخاب میتواند منجر به خسارات قابلتوجهی در تولید شود. از آنجایی که توسعه یک خط خالص جدید نیازمند زمان طولانی است، شرکتهای تولیدکننده مرغ اجداد باید با برنامهریزی دقیق و پیشبینی نیازهای بازار برای یک بازه زمانی طولانیمدت (۱۰ تا ۱۵ سال آینده) اقدام نمایند تا بتوانند بهطور مؤثر به تقاضای رو به رشد گوشت مرغ پاسخ دهند.
تعداد جوجهها به ازای هر مرغ مادر گله هر سال افزایش مییابد. آنها بهطور فزایندهای کارآمدتر میشوند. در سال ۱۹۹۰، یک مرغ مادر گله ماده بهطور متوسط ۱۱۵ جوجه گوشتی تولید میکرد، و در سال ۲۰۲۰ این تعداد به ۱۴۰ جوجه افزایش یافته است. از خط خالص (شجرهنامه) تا تولید مرغ گوشتی، حدود ۵ سال طول میکشد، با ۱۰ مرغ مادر و ۱ خروس که در نهایت ۵۰ میلیون مرغ گوشتی (۷۵۰۰۰ تن گوشت) تولید میکنند. همچنین واضح است که چند مرغ گوشتی بد را میتوانید از یک مرغ مادر گله بد دریافت کنید، یا اگر یک خروس با جنسیت اشتباه را در یک گله مرغ مادر باقی بگذارید، میتواند تأثیر عظیمی در چرخه تولید داشته باشد. یک خروس که از خط ماده حذف نشده است ممکن است با ۱۰ ماده جفتگیری کند و ۱۴۰۰ مرغ گوشتی نامطلوب تولید کند.
گروه تحقیق و توسعه مجموعه شرکت تولیدی خرمدشت